Bakaláři ZŠ Obříství
menu ZS OBRISTVI
Zpět 28. říjen - Den vzniku samostatného československého státu

28. říjen - Den vzniku samostatného československého státu

26. 10. 2022
|
Mgr. Karel Miláček
|

Dne 24. října, před podzimními prázdninami, se uskutečnilo setkání žáků a učitelů z druhého stupně při příležitosti připomenutí významného dne - 28. října - Dne založené samostatného československého státu. Tato beseda se stala vyústěním dlouhodobého mezipředětového projektu, který se konal v rámci hodin dějepisu, hudební a výtvarné výchovy, češtiny a dalších předmětů.

Na začátek se žáci dozvěděli něco z dějin první světové války a fakta o založení ČSR. Žáci se seznámili s dějinami československých legií, načež si pan učitel Hokeš připravil ukázku pochodu legionářské jednotky za zvuků písně legionářů.

S kulturou za První republiky nás seznámil pan učitel Syrový, se kterým si žáci mohli zazpívat několik písní z dob meziválečných, ale především žáky seznámil s osobostmi československé divadelní scény, jakými byli například Jiří Voskovec a Jan Werich.

Paní učitelka Heissler Klaudy nás zase v rámci studia dějin mentalit seznámila s pohledem na celou událost vzniku Československa, a sice hravou divadelní formou, když se žáky nacvičila divadelní výstup o několika scénách, které mapovaly vnímání události z pohledu dělnické, továrnické a rolnické rodiny.