Bakaláři ZŠ Obříství
menu ZS OBRISTVI
Zpět Videorozhovory žáků deváté třídy

Videorozhovory žáků deváté třídy

16. 01. 2023
|
Mgr. Karel Miláček
|

Výuka anglického jazyka není jen strohé biflování slovíček a zdlouhavé sezení v lavicích při výkladu učitele. Své místo by mělo mít i mluvené slovo. V rámci dramatické vložky se může vytvořit i zajímavý projekt. Ve výuce anglického jazyka proběhl takový zajímavý experiment. V listopadu měli žáci vytvořit a následně i natočit rozhovor se slavnou osobností. Ptáte se, kde tuto osobnost vzali? Stali se jí...

Celý několikahodinový projekt začal losováním. Žáci si vylosovali své partnery do skupin a následně si také vylosovali druh osobnosti, s níž rozhovor mají nahrát. Na výběr bylo z mnoha zajímavých možností od nositele Nobelovy ceny po striptéra. Řadu povolání vytvořili sami žáci. Nakonec si žáci vylosovali tato povolání: striptér, policista, hasič, držitel Nobelovy ceny, závodník F1 a zajímavá historická osobnost dle vlastního uvážení. Jako poslední osobnost si chlapci z deváté třídy vybrali samotného Ježíše Krista...

Když byly náležitosty vybrány, byly stanovené podmínky splnění úkolu - vytvoření rozhovoru. 

Vyučující stanovili minimální dobu trvání rozhovoru, stanovili i kostru rozhovoru, jíž se žáci museli držet. Otevřenými otázkami si žáci měli zajistit, aby kvalita informací převyšovala kvantitu. Když byly rozhovory připravené, žáci je následně zahráli před svými spolužáky jako na divadle. Druhá část úkolu měla teprve přijít, tentokrát s přesahem do multimediální výchovy.

Druhou částí úkolu bylo natočit video s rozhovorem s vybranou osobností. Žáci měli možnost si vyzkoušet technickou náročnost toho, jak se točí video na profesionální úrovni. Vyzkoušeli si střih, prolínání obrazu, vkládání titulků, dokonce i triky. Pro pobavení sebe a ostatních pak žáci mohli vložit nepovedené záběry na konec videa, aby přiznali, že výsledek je stál mnoho úsilí a práce.

Z deváté třídy se nakonec stal improvizovaný koinosál, v němž si mohli žáci svá videa promítnout a zasmát se se svými spolužáky.