Bakaláři ZŠ Obříství
menu ZS OBRISTVI
Zpět Pozorování hvězd

Pozorování hvězd

26. 03. 2024
|
Mgr. Andrea Heissler Klaudy
|

V úterý 19.3. se po setmění na školním hřišti opět konalo fascinující pozorování hvězd.  Z Benátek nad Jizerou k nám zavítali 3 odborníci vybavení  vlastními hvězdářskými dalekohledy. S jejich pomocí jsme mohli obdivovat nebeská tělesa, aktuálně viditelná z našich souřadnic ve vesmíru. Pozorování provázela i strhující přednáška jednoho z odborníků, pana Zámorského. ​ V ní nám stručně vysvětlil, jaké dalekohledy se používají, jak funguje technika pozorování a jaké úžasné objekty můžeme spatřit skrze dalekohledy. Pro lepší orientaci nám sloužila promítaná prezentace na zeď školy, která pomáhala identifikovat pozorované objekty.
Během celé akce vládla příjemná a zvídavá atmosféra. I přes večerní chlad se návštěvníci ochotně zdržovali u dalekohledů až do 21 hodin. Čekání na řadu u dalekohledu bylo ještě příjemnější díky možnosti zakoupit si malé tématické občerstvení a teplý čaj na zahřátí. Na závěr si žáci odnesli pracovní list s mapou březnové noční oblohy, což jim umožní později připomenout pozorované objekty a lépe porozumět základním principům orientace podle hvězd.
Na březnové noční obloze jsme v ten večer spatřili Jupiter, Orion, Plejády, Galaxii M31 a samozřejmě i Měsíc. Byl to nezapomenutelný zážitek, který nám zase o trochu víc otevřel okno do tajemného světa vesmíru.

autor fotografií: Michal Moroz, žák 8A

autor článku: Mgr. Andrea Heissler Klaudy