Bakaláři ZŠ Obříství
menu ZS OBRISTVI
Zpět Výlet do Magenta Experience Center v Praze

Výlet do Magenta Experience Center v Praze

29. 06. 2023
|
Ing. Linda Straková
|

V pondělí 26.6. jsme se vydali spolu spolu s paní učitelkou Kateřinou Najmanovou a Lindou Strakovou do Magenta Experience Center v Praze na Pankráci. 

Co Magenta Experience Center od T – Mobile vlastně je? Jde o zajímavý prostor, kde se konají jak přednášky, tak zajímavé interaktivní výukové programy zaměřené na rozvoj digitálních dovedností pro žáky základních škol.

My jsme se na jeden z těchto interaktivních programů vypravili, a to konkrétně na Robotiku & AI a základy programování.

Na úvod nám lektor představil mBot robota a jeho možnosti. Dozvěděli jsme se, jak pracovat s programovacím jazykem. Po úvodu jsme si sami vyzkoušeli pomocí blokového programování zadat robotům konkrétní úkony. Pracovali jsme ve dvojicích, naučili se robota naprogramovat nejen ke konkrétnímu pohybu, ale díky jeho senzorům i vyhnutí se překážkám, svícení apod. Největší zábava přišla na závěr, když si každá dvojice robota pustila a ověřili jsme si, jestli se robot pohybuje tak, jak jsme ho naprogramovali. Občas dělal i „psí kusy“. To nás bavilo asi úplně nejvíc. Otestovali jsme si tak, jak se dá využít programování v praxi. Tým, kterému se to podařilo nejlépe, si odvezl živé rostliny vypěstované pomocí hydroponie, která je taktéž řízená.

Během dopoledne jsme se v Magenta Experience Center seznámili s dalším využitím moderních technologií, a to hlavně v domácnosti. Zaujala nás kostka, která nahrazuje přepínač a usnadní tak lidem s omezením ovládání televize. Doma bychom využili určitě i varnou desku, která přesně určí, jak který pokrm dlouho vařit. Ve zbývajícím čase jsme si mohli vyzkoušet hraní her i virtuální realitu.

Po nabitém dopoledním programu přišel čas dát si „něco na zub“ a porozhlédnout se po obchodech v Arkádách. To jsme si také užili, rozchod jsme měli více jak hodinu.

Cesta tam i zpět byla bezproblémová, autobus nás dovezl z Ládví až do Obříství. Shodli jsme se, že se do Magenty během dalšího školního roku musíme zase vypravit!